Povodeň a záplava: Jak správně využít pojištění majetku a nahlásit škodu

V polovině září 2024 začaly televize a rádia informovat a riziku přívalových dešťů a bouřek na území Evropy, které se postupně přesouvají do České republiky. S touto situací a hrozbou povodní a záplav začalo spoustu obyvatel řešit i ochranu pomocí pojištění majetku hlavně na vodní škody. Je ale potřeba si uvědomit několik zásadních informací, co se tohoto řešení týče. Rozebereme si je tedy ve článku detailněji.

Pojištění majetku proti povodním a záplavám

Tou první, zásadní věcí je tzv. odkladná doba, někdy se užívá i pojem karenční období. To je pojišťovnou stanovený čas, kdy vybraná pojištění nemají účinnost. U pojišťoven je to 10 dnů, takže pokud se bojíte zpráv o blížící se povodni nebo už dokonce stoupá voda a chcete si rychle pojistit svojí nemovitost, tak už je pozdě. Ano, byly tady bouřky, dokonce i tornádo a supecely. To ale ještě spoustě z vás nestačilo jako dostatečný důvod k tomu, abyste začali řešit ochranu majetku. Právě teď ale

 

Podpojištění u pojištění majetku

Myslíte si, že stačí pojistit nemovitost na menší částku? Pojišťovna s tím nemá problém a při sjednání pojištění to neřeší. Na lámání chleba ale dojde při pojistné události. Pokud totiž pojistná ochrana neodpovídá skutečné ceněn nemovitosti, tak se zbytečně vystavujete riziku podpojištění nemovitosti a pojišťovna pak bude snižovat vyplacenou částku pojištění.

Podpojištění nemovitosti ale nevzniká jen tím, že si záměrně snížíte výši ochrany. Dochází k němu i růstem ceny nemovitostí. Schválně, kde máte uloženou pojistku na nemovitost? Spousta z vás jí má někde v šuplíku….už několik let beze změny. To je právě ten důvod, proč hrozí podpojištění a nedostatečná ochrana i vám.

 

Podpojištění nemovitosti při pojištění majetku
Podpojištění nemovitosti při pojištění majetku

 

Co vlastně ukazuje obrázek? Před 5 lety jste koupili dům za 5.000.000 Kč a na 5.000.000 Kč jste také dům pojistili. Nyní má ale nemovitost díky růstu cen nemovitostí cenu přes 7.000.000 Kč. Na domě byla pojistná událost se škodou 50%. Pojišťovna vám tedy vyplatí 50%, ovšem z částky, na kterou je dům pojištěn. Skutečná chyba je ale o 750.000 Kč vyšší, protože mezitím narostly ceny nemovitostí a hlavně materiálu na opravu. Tohle asi nechcete, že?

Jak se vyhnout podpojištění nemovitosti? Napište mi přes formulář pod článkem a uvidíte, že se to vyplatí. Zajistím potřebný odhad ceny nemovitosti a podle toho nastavíme vše potřebné.

 

Nedostatečná ochrana při pojištění majetku

Přesně tak. Chápu, že se snažíte ušetřit na platbě pojistného, ale je potřeba si uvědomit, že případná úspora představuje spíše riziko. Pojistit jen něco je prostě sázka do loterie. Jak víte, že se vám poškodí zrovna ta nová televize? Že vám ukradnou tohle nebo tohle kolo? Takhle to prostě nefunguje.

Na co se také nejčastěji zapomíná? Klienti, kteří se mnou řeší výhodnější nastavení jejich ochrany majetku mají ve spoustě případů pojištěnou jen elektroniku, občas i nějaký ten nábytek. Napadlo vás ale, že do celkové sumy na pojištění je potřeba započítat i vaše oblečení, boty, bundy, spodní prádlo atd? Při požáru totiž přijdete v podstatě od všechno, protože oblečení načichne kouřem a toho už se nezbavíte. Díky správně nastavenému pojištění majetku se tím ale nemusíte trápit a pořídíte si vše znovu.

 

 

Jak postupovat při pojistné události u pojištění majetku a jak nahlásit škodu
  • Prioritou je vaše bezpečnost a bezpečnost ostatních
    Při jakékoliv mimořádné události je nejdůležitější zajistit, aby nikdo nebyl vystaven riziku. Nepouštějte se do žádných činností, které by mohly ohrozit vaše zdraví nebo zdraví a život ostatních. Pokud je situace nebezpečná, jako například požár, záplavy, poškozená elektrická vedení nebo padající stavební prvky, okamžitě se vzdalte do bezpečí. Nezapomeňte myslet nejen na sebe, ale i na své blízké, sousedy a případně domácí zvířata. Nepodceňujte ani malá rizika – v nebezpečných situacích může i drobný krok špatným směrem způsobit vážné následky.
  • Snažte se minimalizovat škody, pokud je to bezpečné
    Pokud to situace dovolí a neohrožuje vás to na životě nebo zdraví, pokuste se zmírnit rozsah škod nebo odvrátit hrozící nebezpečí. Například můžete uzavřít přívod vody, pokud došlo k prasknutí potrubí, nebo dočasně opravit poškozené okno, aby dovnitř nepršelo. Pokud hrozí další poškození majetku, zkuste provést opatření, která by tuto hrozbu zmírnila, ale pouze za podmínky, že to není nebezpečné.
  • V případě evakuace se řiďte pokyny úřadů
    Pokud jste nuceni opustit svůj domov v důsledku přírodní katastrofy, havárie nebo jiné mimořádné situace, je klíčové dodržovat pokyny úřadů. Místní samospráva nebo státní správa může vydat konkrétní pokyny ohledně evakuace, a ty je nutné striktně dodržovat. To zahrnuje informace o tom, kdy a kam se evakuovat, jakým způsobem zabezpečit byt nebo dům před opuštěním a co si vzít s sebou. Nepodceňujte žádná doporučení, i když se vám situace může zdát méně vážná. Úřady mají přehled o širší situaci a jejich pokyny jsou zaměřeny na zajištění bezpečnosti všech obyvatel.
  • Zajistěte poškozený objekt proti dalšímu poškození
    Poškozené předměty nebo objekty by měly být co nejdříve zabezpečeny proti dalšímu zhoršování stavu. To zahrnuje například provizorní opravy, jako je přikrytí střechy plachtou v případě jejího poškození, nebo odstranění nebezpečí, jako jsou volně visící části, které mohou spadnout a způsobit další škody.
    POZOR: Nepouštějte se do trvalých oprav, dokud škoda není kompletně nahlášena a zdokumentována.
  • Zdokumentujte škodu co nejdříve
    Jakmile dojde k poškození, je důležité škodu co nejrychleji zdokumentovat. Poškozené objekty nebo předměty nafoťte ze všech relevantních úhlů, abyste zachytili kompletní rozsah škody. Zaměřte se také na detaily, jako jsou praskliny, deformace, nebo jiné viditelné vady. Pokud je to možné, přidejte fotografie z různých vzdáleností – zblízka, pro zachycení detailů, i z dálky, pro celkový pohled na situaci. Ujistěte se, že máte dostatek fotografií pro přesné popsání škody.
  • Dejte dohromady seznam poškozeného majetku
    Sepište podrobný seznam všeho, co bylo poškozeno. Tento seznam by měl zahrnovat nejen běžné předměty, ale i stavební součásti, jako jsou dveře, okna, malby, obklady nebo dlažba. Kromě samotného názvu předmětu je důležité uvést rozměry, materiály, stáří, původní cenu, popis poškození a předpokládané náklady na opravu nebo výměnu.
    TIP: Uchovávejte si veškeré účtenky za materiál a doklady o opravách, které během procesu provedete Klidně i naskenované někde v online uložišti. Mohou být důležité pro pojišťovnu.
  • Nahlaste škodu pojišťovně u které máte pojištění majetku
    Při hlášení škody pojišťovně si připravte všechny potřebné dokumenty a informace. Patří sem především číslo pojistné smlouvy nebo rodné číslo vlastníka pojištěného majetku. Dále budete potřebovat podrobnosti o tom, kdy a kde ke škodě došlo, co bylo poškozeno, jakým způsobem a jaký je rozsah poškození.

Doufám, že pro vás byl seznam dostačující. Ještě ale doufám, že tento seznam a instrukce nebudete nikdy potřebovat.

Je ale praktické a rozumné si dát vše potřebné dohromady. Proto mi napište co nejdříve a vyhnete se nepříjemné zkušenosti. Prostě budete mít ochráněný svůj majetek a v klidu se vyspíte. Jako samozřejmost beru obchodní slevy, které mám k dispozici, a to klidně až 50%. To se vyplatí, že?

Jak si udělat opravdový pořádek ve financích?

Využijte bezplatný návod na Chytré plánování, a sami postupně uvidíte, na co je potřeba se soustředit přímo u vás. S tímto návodem mám u klientů 97% úspěšnost pro zlepšení jejich situace.

Řešíte situaci ve článku? Chcete nějaké upřesnění?
Pomohu vám s tím. Stačí jen odeslat tento formulář

Splňte si Vaše sny

jednoduše a s přehledem

Získejte postupný návod k finanční pohodě a dosažení vlastních cílů (bydlení, úspory, finanční nezávislost)
+ ZDARMA oblíbený e-book

e-book Proč se vám nedaří výhodněji spořit a investovat?

Děkuji za Váš zájem

Formulář byl odeslán

Odpovím Vám co nejdříve

S pozdravem Petr Pařízek